Potatis och kasslergratäng

Dagens middag blev potatis och kasslergratäng med purjolök.
 
Tunnt skivad potatis, blandat med hackad kassler och purjolök läggs i en ugnsfast form och häll på 2,5 dl mellangrädde och krydda med salt och svartpeppar. In i ugnen, drygt en timme på 175 grader. Låt den stå och gotta till sig lite innan den läggs upp på tallrikar.
Jättegott!!


 


Kvällsfika


Riskex med ost och gurka och en kopp av mitt favoritte.


Presenter

Det är en månad sen Ville döptes. Detta fick han av sina nära och kära:


+ en bilstol av sin mormor och morfar, men den glömde jag fota :P


För ett år sen...


Älskade lille Ville ♥


Ville och jag på utflykt med mormor

Min mor fick en snilleblixt igår, hon var ledig från jobbet idag så hon frågade om inte jag och Ville skulle följa med till IKEA och visst ville vi det, istället för att gå hemma hela dagen! Min duktiga kille klarade utflykten galant och åkte kundvagn genom IKEA med ett leende på läpparna. ♥

Fick en present av min mamma. TACK snälla mormor!

BLÅMES Barnstol hög med bricka IKEA En hög barnstol hjälper ditt barn att lära sig äta själv och delta i umgänget vid matbordet.


Veckans matlista

Middagslista för vecka 12

Måndag:
Köttfärslimpa med potatismos och sås.
Tisdag: Sweet chili pasta med bacon och champinjoner.
Onsdag: Tacopaj med grönsallad
Torsdag: Fransk löksoppa
Fredag: Spagetti och köttfärssås
Lördag: Mat på restaurang (mysdaf med maken)
Söndag: Hel kyckling i ugn, ugnsrostade rotsaker och sås


Bra start på helgen


Grekisk sallad till lunch, mums!


Projekt: Sockerfri

Fy bubblan! Är det bara jag, eller är det vanligt bland nyblivna mammor att man äter så mycket socker? Jag har aldrig varit med om något liknande. Min pojke blir fyra månader nästa vecka och jag äter massor med onyttigt. Jag känner ju själv hur dåligt det är för min kropp, men kan inte låta bli. Jag går och letar i skåpen i köket som en galning och jag har minsann blivit en bullmamma, för jag bakar och bakar, bara för att få äta.

I helgen tog jag mig själv i kragen. Utesluta socker, jag börjar med en månad. Inget socker what so ever! Jag vill gå ner i vikt och komma tillbaka till den jag tycker om att vara och ha en sund relation till socker.


Nej tack, inte just nu.


Veckans matlista

Middagslista för vecka 11

Måndag:
Grönsaksomelett i ugn.
Tisdag: Soppa med röda linser.
Onsdag: Gratäng med potatismos och köttfärs
Torsdag: Fylld frukostkorv med potatis och senapssås
Fredag: Kycklingwok med lime
Lördag: Pepparrotsfylld lövbiff med rösti
Söndag: Köttfärslimpa med potatis och sås.


Födelsedagsfirande x2

Mina föräldrar fyller år dagarna efter varandra, så idag var vi över på födelsedagsfika. Mamma hade gjort en underbart god schwarzwaldtårta.






Vårsol


Min fina Ville sover så gott i solen!
Jag vill ha vår nu nu nu!


Porkkanalaatikko (finsk morotslåda)

Jag fick en förfrågan om den finska morotslådan som verkade väcka intresse. Jag lägger till receptet här. Det låter väl bra att laga sin makes favorit när det är Internationella kvinnodagen! Haha!



Morotslåda
1 dl grötris
3 dl vatten
5-7 dl mjölk
500 g morötter
salt
2 msk (ljus) sirap
lite vitpeppar och muskotnöt
1 ägg
ströbröd

Koka ris och vatten ett tag, tillsätt mjölk. Låt sjuda tills gröten är färdig. Smaka av med salt. Koka morötterna och mosa. Blanda morotsmoset med gröten. Smaka av med sirap, vitpeppar, muskot och salt. Rör ner ägget. Häll blandningen i en ugnsform. Strö över lite ströbröd. Grädda i 175 grader i ungefär en timme.


Jag har blivit uppvaktad...

Men inte av min make som kanske man borde tro, utan det krävs att han bästa kompis ska komma på besök för att jag ska få fina blommor.  
Vi har inte träffats sen jag födde Ville, så det var som en grattishälsning och jag blev oerhört glad!




Veckans matlista

Middagslista för vecka 10

Måndag: Spenatsoppa med kokta ägghalvor.
Tisdag: Pasta med vitkål och baconsås.
Onsdag: Hemgjord pytt i panna.
Torsdag: Finsk morotslåda med korv och senap till.
Fredag: Tacos (makens enda matförslag hahaha)
Lördag: Kycklingpasta med dragon och citron.
Söndag: Sjömansbiff

Självklart har vi grönsaker som tillbehör men det har jag inte bestämt vad det ska vara än. Hojta gärna till om ni önskar något recept!


Denna fuling åt vi till middag

image

I onsdags, hos våra underbara grannar. Den har legat i deras frys ett bra tag så nu var det dags, och det var min ära att tillaga den! Ugnspocherad blev den, och väldigt god. Kände mig lite duktig som gav mig på en så stor sak. 4,7 kilo vägde den och mat blev det till ett helt kompani.


Smakisar

Mammas stora kille!
Ville och jag var på vår första föräldragrupps-träff igår, härliga mammor och söta bebisar, jag riktigt längtar tills nästa träff. Ville var minst, de andra var 5 och 6 månader gamla.

Just den här träffen handlade om smakportioner. Jag fick jättefina råd angående Villes mat. Senaste två veckorna har jag tyckt att han varit väldigt kinkig och han verkar inte vara tillfredställd med den ersättning han får. Därför tyckte både BVC-sköterskan och mammorna att vi redan nu ska börja med smakisar för att han ska bli mer nöjd. Vi ska introducera gröt och om cirka 2 veckor ska vi även börja introducera potatis och andra rotsaker. Det känns underbart att få så fina råd, jag har tänkt på det innan, men inte vågat för att man inte "ska" ge något annat än bröstmjölk eller ersättning innan de är 6 månader. Men som Kajsa på BVC sa, alla barn är olika!!

Min lilla kille blev plötsligt så stor. ♥