Den stora matlistan

Favoriter

Varm dryck:
Kaffe
Kall dryck: Vatten
Pålägg: Lagrad ost
Grönsak: Broccoli
Frukt: Apelsin
Bär: Psysalis
Krydda: Salt
Godis: Kinapuffar i röda påsen
Fiskrätt: Parmesanlax med spenat och vitlök
Snacks: Ostbågar
Choklad: Japp
Ost: Lagrad ost
Sallad: Grekiskt med mycket fetaost.
Tårta: Marängtårta med jordgubbar
Bakverk: Alvakaka
Sås: Pepparsås
Glass: Krossad choklad
Pastarätt: Tomat och basilika pasta
Snabbmat: Grekisk sallad
Kycklingrätt: Tikka Masala
Flingor: Glutenfri musli med blåbär och kokos
Naturgodis: Yoghurtdoppade cashewnötter
Potatisrätt: Potatisgratäng med kassler och purjolök
Soppa: Linssoppa
Utländskt kök: Turkisk mat
Tuggummi: Extra
Kötträtt: Pepparotsfylld lövbiff
Äter inte: Ärtor, inälvsmat, kaviar och leverpastej


Spring is in the air

Solen skiner, fåglarna kvittrar. Det känns som vår! Vi har 5 plusgrader och det var jättehärligt när jag var ute på promenad med Ville och Bosse tidigare idag. Bosse verkligen njöt och gned sig i den smältande snön. Ville mådde nog också bra i det härliga vädret då han sov från kl 11-14.15 i vagnen ute på verandan. Jag satt ute på en stol med en bok och en kopp kaffe längs husknuten och lapade lite sol.
En fin dag! Snart kommer maken hem och då vankas det spagetti och köttfärssås!




Årets första vårbild kanske?!


25-02-2012

 

Villes dopdag! Vilken häftig känsla som förälder att få döpa sitt barn, han var så duktig så jag nästan började gråta! Rapade tre gånger så fort prästen började tala och tyckte det var helt okej att få vatten över huvudet!
Mammas fina kille!



Väddö kyrka


Efter cermonin träffades alla och åt två sorters smörgåstårta. Cupcakes och kaffe. Vi fick väldigt fina presenter! En fin dag i det stora hela!
Tusen tack till alla som närvarande på Villes dop!



Underbara fredag

Denna fredag måste jag nästan säga att det är den bästa jag haft på länge. Jag har min fina vän Helena på besök och vi har haft en toppenmysig dag innehållande långfrukost, handling inför myskväll, bakning, massa prat och skratt och en timmes skön träning på gym!

Helena har bjudit mig och min fina make på middag. Vi blev bjudna på rotsaker i ugn och oreganokyckling, verkligen jättegott!  

Snart ska det bli kladdkaka med dumlesmak och vispad grädde. Efter det blir det monopol på Xbox 360 och mera mys!!

Härlig fredag!

Imorgon vankas det dop och festligheter för min lilla Ville.  


Städtips

Jag gillar att ha ordning kring mig, även om det inte alltid ser ut som jag behagar här hemma så mår jag som bäst i ett rent hem, som många andra.
Något jag slår ett extra slag för är att städa hemmet på ett så naturligt sätt som möjligt, att använda vad man har hemma i skafferiet för att skona miljön så mycket som möjligt. Jag använder mycket citronsyra, ättika och salt bla när jag städar.

Ett tips till städningen i badrummet är att blanda citron, såpa och vatten och tvätta kaklet med, skinande rent resultat! Häll även kolsyrat vatten på kranarna och låt det verka en stund innan man kan skölja av. Salterna i vattnet är bitande på kalket!


Tre saker


Tre saker

... saker som är tråkiga att göra:
Dammsuga, gå ut med soporna, städa upp efter sig.
... saker som jag är rädd för: FÅGLAR!, något ska hända min familj, att bli sårad/ensam.
… saker som jag är stolt över: Min familj, min matlagningskunskap och att vara hårdrockare
… saker som jag skulle vilja göra: Resa till Maldiverna, bli nöjd med mig själv, fixa till vårt hus.
… saker jag ofta gör när jag är hemma: Är med min familj, lagar mat, surfar på nätet.
… plagg som jag aldrig skulle ta på mig:  Spandex, harem-byxa, onepiece.
… favoritleksaker: Datorn, bilen, köksverktyg.
… saker som får mig att må bra:  Min familj, promenader, prata ut med vänner.
… favoritplatser: Mitt hem, min mormors landställe, naturen.
… matvaror som jag ofta äter: Fisk, potatis, broccoli
… mål jag har: Bli färdigutbildad förskollärare, ta hand om mig själv och min närhet, bli självsäker.
… starka egenkaper hos mig själv: Omtanken kring mina nära och kära, lyhörd, strukturerad.
… talanger jag har: Laga mat, fynda på Tradera, göra snögubbar!
… saker som jag inte kan särskilt bra: Teknik, meka, våga ta kontakt.
… saker som är väldigt viktiga för mig: Min familj, vänner och min hälsa.
… materiella önskningar: En värsting bil, total renoverat hus, pengar till årliga resor.
… djupa önskningar: Att min familj och mina närmsta vänner är friska  och välmående, balans i tillvaron, ett stabilt arbete.
… bloggar som jag läser flitigt: Helenas, Marias, Sandras  

3 vs 6 månader

Min lilla bebis blir 3 månader gammal idag, kändes som det var nyss du låg i min mage och hickade. ♥ Kärlek till ett barn är verkligen obeskrivligt. Älskade Ville!
 



Det är även 6 månader sen som jag gifte mig med mannen i mitt liv. Jag älskar verkligen dig K, av hela mitt hjärta! Vår fina familj betyder allt för mig. Tänk vad vi varit med om tillsammans och det bästa vi någonsin gjort är vår fina son. ♥


Som småbarnsförälder gäller det att ta vara på tiden.

Att vara nyblivna föräldrar och inte få lika mycket tid med varandra kan vara slitsamt i ett förhållande, när man som vi har haft 6,5 år snart tillsammans, blir det helt klart en omställning med ett nytt liv i familjen, det finns inget bättre än att vara mamma till min ögonsten, men samtidigt är det skönt att han börjar få fasta kvällsrutiner och somnar runt 20.00 och vill äta igen 23.30 så då ska jag och min fina make ha lite egentid tillsammans och för oss blir egentid ofta: 




Trevlig kväll!

 


Mysfredag

Min tappra tappra son fick sitt 3 månaders vaccin igår. Två sprutor i låren och som han skrek. Det skar verkligen i mitt mammahjärta så jag fick tårar i ögonen :'( Jag har pyntat hans ömma lår med fina Mumin-plåster, Mumin-freaks som vi är i denna familj!

Peppar peppar fick han ingen feber, men han är otroligt trött och sover mest hela tiden. Just nu ligger han ute i sin vagn i vintersolen efter att vi har varit ute på en långpromenad. Jag har även hunnit dammsuga hela huset, fixat med disken, ätit lunch och bakat morotsmuffins!



Mjuka morotsmuffins, cirka 12 stycken

3 ägg
2 dl socker
3 dl glutenfri mjölmix fin
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 dl olja
3 dl rårivna morötter

Frosting/glasyr:
100 gram philadelphia-ost
75 gram smör
2-3 dl florsocker
1 ½ tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Riv morötterna och blanda med oljan. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i ägg-socker-smeten. Blanda ner morötterna och oljan. Lägg ut muffinsformar i papper i muffinsplåten. Fyll varje form till max 2/3. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Prova med en provsticka därefter om muffinsen är torr. Låt muffinsarna svalna. Vispa ihop frostingen till en jämn smet, smaka av hur mycket vaniljsocker du vill ha. Spritsa ut rosor på avsvalnade muffins. Det går utmärkt att frysa in både muffins och frosting.

Jag ska njuta ikväll med en morotsmuffins och en kopp kaffe till finalen av "På spåret", ett måste för min man som blir väldigt irriterad om man typ andas för högt, råkar man nysa när det är ett nytt resmål, ja då är det illa 

Men först ska jag iväg och träna på gymmet så man är förtjänt av den där muffinsen!


Tradera is the shit!!


Jag vann en fleeceoverall till min lilla kille för 1 kr!! Toppenbra till våren tänkte jag! Det behövs inte mycket för att göra mig lycklig!
  

Fin fleeceoverall stl 68


Alla hjärtans dag. Kärlekens dag. Jag känner mig otroligt lyckligt lottad över ha en så fin familj. Alla hjärtans dag till ära så har jag och min lilla pojke hittat ett sett som gör att han skrattar så det bubblar. Nämligen när jag visslar! Första ljudliga skrattet gjorde han i lördags när han satt hos min rättså nyvunna men otroligt fina vän Sandra som jag idag som denna vill skicka en extra varm kram till!

Alla hjärtans dag för mig är en dag för uppskattning, något jag verkligen upplever idag. Min underbara familj, fina föräldrar, underbara vänner och ro i tillvaron! Jag önskar att alla kunde ha det så här!



Härliga morgon!

Jag diggar verkligen frukost!


Idag blev det filmjölk med skivad banan och hallon. En smörgås och en kopp kaffe till det och jag blev mätt och belåten!


Spontan bakning

Häromdagen fick jag för mig att baka, resultatet blev mockarutor. Jag hade min bästa kompis här och jag älskar verkligen att vara mamma till min lilla prins, men vad skönt det var att kunna göra något utan att bli avbruten då min vän tog så väl hand om honom. Medan kakan svalnade tog vi dessutom en skön promenad innan det var dags att lägga på glasyren på kakan. 

Jag är glutenintolerant sen 14- års ålder så all min mat på denna blogg kommer vara glutenfri

Glutenfria mockarutor

Kakan:
2 ägg
2 dl socker
1½ dl mjölk eller vatten
4½ dl glutenfri mix
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakaopulver
150g smält smör eller margarin

Glasyr:
3½ dl florsocker
50g smält smör eller margarin
4 msk kaffe
1 msk kakopulver
2 tsk vailjsocker

Garnering:
Kokos

Vispa ägg och socker pösigt
Blanda torrvarorna och blanda i smeten
Rör ner mjölk/vatten och smör/margarin
Häll i långpanna klädd med bakplåtspapper
Grädda ca 12 minuter i 225 grader

Rör ingredienserna i glasyren till en slät massa
Bred ut över kakan
Strö över kokos
Låt glasyren stelna och skär i bitar.



Överfallen av en dobberman

Inte jag, utan min älskade lilla gosboll. Nämligen Bosse, vår hund. En av mina bästa kompisar är här på besök från Småland i några dagar och idag blev vi lite rastlösa och tyckte det skulle vara skönt att ta en promenad, vi var ute och gick i 1,5 timme, verkligen jätteskönt  Förutom incidenten. Vi var nämligen på väg hemåt och gick förbi ett hus där vi reagerade på att en hund skällde i en friggebod. Vi kommenterade till varandra att det lät konstigt och att hunden inte skällde när vi gick förbi där förut.
När vi hade gått en bit till blir vi överrumplade över att en dobberman kommer springande efter oss. Hunden attackerar min hund och biter honom i nacken, som tur är så har Bosse så tjock päls att han fick bara med en ordentlig hårtuva, ursäkta svordomen men fan i helvete för ägare som inte tar sitt ansvar!! Det kom en lönnfet kille lunkades och jag var fly förbannad och jättechockad fick det förklarat för mig att hans hund inte brukar bita... VADÅ INTE BRUKAR!! Han gjorde ju det nu och ägaren har inte en vett nog att be om ursäkt utan han får knapp tag på sin hund och tyckte det var bättre för oss att fortsätta gå! När vi fortsätte gå så forsade tårarna från chocken, min vän är dessutom hundrädd och det gjorde ju inte hennes rädsla lättare att handskas med direkt... 

Ska man inte kunna gå en vinterpromenad förbi ett hus utan att vara rädd för att bli överfallen av en hund?!
Vissa människor ska fan inte ha hund!



Min fina fina Bosse


Boeuf Bourguignon

Götapetter som jag brukar säga, vad det snöar ute. Den har Rysslands kylan har verkligen kommit hit. Det toksnöar ute och just nu har vi -13,8 grader. Inte ens hunden tyckte det var skönt ute!

Maken min har i flera veckor tjatat om att jag ska göra maten som stå för rubriken. En fransk mustig köttgryta med högrev, rött vin, sidfläsk och steklök. Den har stått och puttrat sen kl 16 och doften är obeskrivlig! 

Mitt recept på Boeuf Bourguignon:

600 g nötkött, högrev eller bog 
3 st morötter
1 st gul lök
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan 
1 flaska rödvin
2 1/2 dl köttbuljong
100 g rökt sidfläsk 
12  steklökar
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
  • Skär köttet, morötter och lök
  • Bryn köttet och grönsakerna i smör i en stekpanna.
  • Lägg över det i en gryta.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Rör i tomatpuré, lagerblad och timjan.
  • Häll på vin och buljong.
  • Låt grytan koka under lock ca 1 1/2 tim.
  • Strimla fläsket.
  • Skala och dela ev lökarna.
  • Skala och hacka vitlöken.
  • Dela ev svampen.
  • Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i smör i stekpannan.
  • Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 30 min


Imorgon, om det inte snöar för mycket ska vi ge oss in till Norrtälje och göra några ärenden på stan, och storhandla mat när vi ändå är där! Då ska vi prova ha Ville i sin bärsele utanför hemmet, får se hur det går. 


En tv-kväll

Eller i allafall en timme, nämligen Sveriges mästerkock. Jag tänker sätta mig bänkad alldeles snart, vi har köpt hem lite naturgodis för att sätta guldkant på denna lill-lördag .

Trevlig kväll!



Bild lånad av tv4.se